library
  
 
   
     

Απαλλαγείτε από τις καούρες και τη δυσπεψία
Απαλλαγείτε από τις καούρες και τη δυσπεψία

Του Κωνσταντίνου Α. Ρόζου ΒSc., MSc., MD, Γαστρεντερολόγος Ηπατολόγος, Γαστρεντερολογικό Κέντρο Βούλας

Diplomate & Certified American Board of Internal Medicine and Gastroenterology, Clinical Fellow Gastroenterology & Hepatology Virginia Commonwealth University Hospitals, Doctor of Medicine Medical College of Virginia

Tην τελευταία δεκαετία σειρά δυνατών φαρμάκων για τις καούρες, πολλά από τα οποία χορηγούνται μόνο με συνταγή, κατέβηκαν από τα ράφια των φαρμακείων και βοήθησαν να εισαχθεί ο ιατρικός όρος γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (gastroesophageal reflux disease) ή επίμονες καούρες.

Τι είναι η καούρα;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κλινική κατάσταση κατά την οποία το γαστρικό οξύ παλινδρομεί προς τον οισοφάγο. Το πιο κοινό σύμπτωμα της πάθησης είναι αυτό που οι ασθενείς αποκαλούν «καούρα» και που ιατρικά ονομάζεται «αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου». Η καούρα είναι ένα οδυνηρό και οξύ αίσθημα πύρωσης που εντοπίζεται στην περιοχή πίσω από το στέρνο και επεκτείνεται προς τα πάνω, μέχρι κάτω από τον αυχένα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η όξινη γεύση, η δύσκολη ή/και επώδυνη κατάποση, καθώς και ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη που εκπονήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής ο επιπολασμός (η εμφάνιση της νόσου δηλαδή) είναι ιδιαίτερα υψηλός στη χώρα μας. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>45 ετών), ενώ το φύλο δεν επηρεάζει την συχνότητα εμφάνισης της νόσου.

Γιατί έχουμε καούρα

Η υψηλή κατανάλωση εσπεριδοειδών και χυμών, ανθρακούχων αναψυκτικών, καφέ, βαριών και λιπαρών γευμάτων, αλκοόλ και καυτερών τροφών επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες που μπορούν και αυτοί να συντελέσουν στην επιδείνωση των παραπάνω συμπτωμάτων.

Άμεση ανακούφιση

Αν πάσχετε από γαστρο-οισοφαγική παλινδρομική νόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος και χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Εάν θέλετε να ανακουφιστείτε άμεσα και δεν έχετε ακόμη επισκεφτεί τον γιατρό σας ή σας είναι δύσκολο να το κάνετε, τότε μπορείτε να επιλέξετε τα αλγινικά φάρμακα.

Τα αλγινικά, όπως το Gaviscon, είναι μια διεθνώς γνωστή κατηγορία φαρμάκων, τα οποία πρόσφατα διατίθενται και στη χώρα μας. Τα αλγινικά δεν είναι αντιόξινα, συνεπώς δεν καταστέλλουν την παραγωγή γαστρικού οξέος, αλλά συγκρατούν τα οξέα να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας ενός στρώματος γέλης μέσα στο θόλο τού στομάχού, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών και δεν τους επιτρέπει να «ανέβουν» προς τον οισοφάγο.

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι τα αλγινικά :

- Ανακουφίζουν από τον οπισθοστερνικό καύσο μέσα σε 5 λεπτά σε ποσοστό έως και 2/3 των ασθενών.

- Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα έως και 84% των ασθενών και διαρκούν για έως και 4 ώρες

Ο τρόπος δράσης των αλγινικών (δεν εισέρχονται στη γενική κυκλοφορία) τα καθιστά κατάλληλα για εγκύους καθώς και ηλικιωμένα άτομα, αφού σύμφωνα με στοιχεία είναι πολύ ασφαλή φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούν να συγχορηγηθούν με άλλα σκευάσματα.

  Το περιοδικό
Η ομάδα
Editorial
Προηγούμενα Τεύχη
Επικοινωνία
 
ΙΟΥΛΙΟΣ 2014
ΙΟΥΛΙΟΣ 2014
ΜΑΙΟΣ 2014
ΜΑΙΟΣ 2014
 
join us at facebook